Ung weekend 2016

 

 

Ung Weekend

den 16.–18. september 2016

på Brenderup Højskole

 

Brenderup Højskole lagde endnu engang sine dejlige lokaler og skønne omgivelser til DSF Ung Weekend. Vi skulle bo i ”Traileren”, som er villaen ved siden af højskolen.

Den første dag
Fredag kl. 16.00 stod vi fire voksne – Lene, Josefine, Sanne og Lone – klar til at byde 14 piger i alderen 11-17 år velkommen til endnu en Ung Weekend for piger med skoliose. Lørdag kom Elisabeth også og hjalp til.

For cirka halvdelen af pigerne var det gensynsglæden, som var tydelig, da de kom ind af døren. Den anden halvdel af pigerne var med for første gang, og de var derfor en anelse stille og lidt generte til at starte med.

Efter pigerne havde fået anvist et værelse og sagt farvel til deres forældre, mødtes vi alle i fællesstuen for at hilse på hinanden og få lidt information om, hvad der skulle foregå denne første aften samt resten af weekenden.

Kl. 18.00 var der aftensmad i højskolens fælles spisesal. Her spiste vi sammen med de andre elever fra højskolen. Brenderup Højskole er en international højskole med elever fra hele verden. Det er en meget kreativ højskole, hvor der arbejdes på flere kreative værksteder som f.eks. ler, malerkunst, musik og sang. Den internationale del kom meget til udtryk under spisningen, hvor vi sad sammen med mennesker, der kom fra hele verden og derfor talte mange forskellige sprog.

På bedste højskolemanér måtte ingen rejse sig fra middagen, før den lærer, som havde ”vagten”, rejste sig og spurgte ind til dagens og aftenens arrangementer, og om der var noget, alle skulle vide. Dette var efterfulgt af et ”velbekomme”, og først herefter måtte vi rejse os fra bordet – en dejlig højskoletradition for fællesskabsfølelsen!

Efter aftensmaden viste højskolelæreren Morten os rundt på skolen. Efter rundvisningen hyggede vi for os selv resten af aftenen med sodavand, slik og chips, og alle pigerne fortalte deres historie omkring deres skolioseforløb. Et flertal af pigerne var opererede, og nogle skulle snart opereres, men der var også piger, som ikke var opererede, og som for eksempel bar korset. Det var rigtig spændende at høre alles historier, og pigerne spurgte også ind til hinanden. Efterfølgende kom flere brætspil frem, og nogle af pigerne og de voksne begyndte at spille. Andre gik på deres værelser for at snakke. Der var en meget hyggelig og livlig stemning, som for nogles vedkommende fortsatte ud på de sene aftentimer.

Den anden dag
Lørdag var der morgenmad kl. 8.30 – men de første piger kunne vi allerede høre kl. 7, hvor snakken fortsatte, som den sluttede, inden de faldt i søvn.  Efter morgenmaden var der morgentræning i Halmhuset. Sanne havde lavet et træningsprogram, som alle kunne være med til, og som sluttede af med, at pigerne to og to gav hinanden en behagelig omgang boldmassage.

Efter træningen var det blevet tid til at arbejde med de kreative sider af os selv. Josefine havde handlet ind til egen fabrikation af drømmefangere. Det var et meget populært indslag, hvor nogle af pigerne med stor fordybelse fik fabrikeret flere drømmefangere. Andre af pigerne syntes, det var fint med én, og derefter var det højskolens gymnastiksal, som trak. Her spillede de basketball, volleyball og badminton, og sommetider var det sammen med nogle af de andre elever fra højskolen. Selvom sprogene var meget forskellige, og det engelske måske ikke helt rakte, så er sport noget man fint kan være sammen om alligevel, hvilket vi oplevede flere gange i løbet af weekenden.

Efter frokosten kunne pigerne vælge mellem fri leg i gymnastiksalen og en gåtur til stranden. Turen til stranden var lang, så det var aftalt med Lene, at hun kom og hentede dem, der havde svært ved at klare den lange gåtur tilbage.

Det var en super hyggelig tur, hvor snakken gik, og vi voksne også fik et lidt dybere indblik i, hvad nogle af pigerne har været igennem, både i forhold til sundhedssystemet, deres skole og venner. Igen og igen sagde pigerne, at sådan en Ung Weekend bare var super, for endelig mødte de andre unge og voksne, som forstod dem, når de talte om de følelser  og smerter, de oplever. Især de piger, som var med for første gang, havde en helt særlig oplevelse omkring det at føle sig forstået.

Efter turen til stranden og den ”frie leg” i gymnastiksalen var det blevet tid til gruppearbejde. Pigerne blev inddelt i grupper på tværs af sovegrupperne, for nu skulle der planlægges sjove indslag til aftenunderholdningen. Der var tre pigegrupper og én voksengruppe. Efter aftensmaden blev pigerne inviteret over i ”Halmhuset”, hvor de unge mennesker fra Højskolen havde planlagt karaoke med sange fra Disneyfilmene. Det var der naturligvis mange af pigerne, som gerne ville med til. Inden vi kom dertil skulle vi jo først have fælleshygge – igen med sodavand, slik og chips, og så skulle vi lave de forskellige indslag. Vi lavede Gæt og Grimasser i to forskellige udgaver: en ”gæt en sangkunstner” leg samt en ”tips en 13’er” med de mest underlige og svære spørgsmål – alt sammen noget, der gav et godt grin!

Efter vi var færdige, gik nogle af pigerne ind til de andre unge fra højskolen, som havde gang i fælleshyggen i gymnastiksalen, og andre tændte op i bålet eller spillede fodbold i parken, imens mørket sneg sig på. Der var en hyggelig stemning alle steder. Kl. 21.30 var det blevet tid til karaoke, hvor vores seje piger også var med til at synge.

Den tredje dag
Så blev det søndag, og mange af pigerne var trætte – både af indtryk og af for lidt søvn. Men alle var glade og sagde, at det havde været en fantastisk weekend. Flere af dem som var med for første gang sagde, at de meget gerne vil med igen næste år. Efter morgenmaden gik vi en lille tur i nærområdet og fik snakket lidt mere. Derefter skulle der ryddes op på værelserne, og kl. 13 kom de første forældre. Der var kaffe og kage i spisesalen, hvor forældrene havde mulighed for at tale sammen, og pigerne fik sagt farvel til hinanden.

Inden pigerne gik hvert til sit, oprettede de en lukket Facebookgruppe, hvor de kan holde kontakten ved lige, hvis de ønsker det.

Som voksendeltagere vil vi gerne sig mange tak for lån af de dejlige piger! At få en sådan mulighed for at være sammen med dem er fantastisk og givende! At vi som forening kan tilbyde sådan en weekend, en gang om året, er rigtig godt givet ud og uvurderligt for pigerne, der alle gav udtryk for, at de mangler ligesindede, de kan dele deres tanker og oplevelser med. Og det er lige, hvad sådan en weekend kan være med til at hjælpe med!

På gensyn i 2017.

Skrevet af Lone Vad Aagaard (medlem af DSF bestyrelse)