Behandling af skoliose

Når en skoliose diagnosticeres eller mistænkes ved egen læge, får du en henvisning til en speciallæge.

img 3586

Konsultationen med speciallægen

Til konsultationen med speciallægen vil du få taget røntgenbilleder, hvorpå lægen måler graderne af skoliosens krumning (Cobbs vinkel). I nogle tilfælde vil kurven være så fremtrædende, at den let ville kunne ses med det blotte øje, men i mange tilfælde er et røntgenbillede nødvendigt.

Det er også kun ved hjælp af røntgenbilledet, den præcise skævhed vil kunne udmåles. Udover røntgenbilledet vil lægen udføre en Adams Test og anvende et skoliometer til at fastslå, hvorvidt rygsøjlen roterer om sin egen akse. En rotation af rygsøjlen vil være synlig ved at det ene skulderblad vil være mere hævet end det andet.

Når en rygspecialist skal foretage en vurdering af, hvilken behandlingsmetode der vil være den mest gavnlige, er det bl.a. følgende parametre, der tages højde for:  

  • Alder og vækststadie
  • Sværhedsgraden af din skoliose (Cobbs vinkel og rotationen af dine ryghvirvler)
  • Dine symptomer og funktionsniveau
Læge forklarer behandling af skoliose
skoliose behandlingsmuligheder

3 behandlingsmuligheder

Typisk vil rygspecialisten anbefale en af de tre nedenstående behandlingsmuligheder:

  • Korsetbehandling og jævnlige kontroller
  • Træning tilpasset din specifikke skoliose og jævnlige kontroller
  • Operation med efterfølgende kontroller i en begrænset periode

For langt de fleste personer med skoliose kan træning tilpasset til den specifikke skoliose, korsetbehandling eller anden ikke-operativ behandling være nok til at smertelindre og mindske progressionen af skoliosekurven.

I nogle tilfælde er Cobbs vinklen dog så stor, at en operativ behandling bliver anbefalet af rygspecialisten. Det skal dog understreges, at vurderingen af, hvornår en operation er nødvendig eller ej, altid er individuel og foretages af en ortopædkirurg.

Korsetbehandling

Korsetbehandling anbefales typisk hvis Cobbs vinklen er lav, og du stadig befinder dig i de tidlige vækststadier. Korsetbehandlingen kombineres ofte med skoliosetræning.

Kvinde med korset
skoliose operativbehandling

Operativbehandling

Operativbehandling kommer oftest først på tale hvis Cobbs vinklen er større end 40°, eller hvis skoliosen er svært progressiv eller påvirker dine indre organer negativt.

Skoliose specifik træning

Skoliose specifik træning anbefales altid til skolioseramte uanset anden behandlingsform. Som skolioseramt er træning af rygmuskulaturen og den generelle kropsholdning helt essentiel. Her vil Dansk Skoliose Forening dog understrege vigtigheden af, at træningen er målrettet den individuelle skoliose.

img 3180