img 5890

Morbus Scheuermann

En sund rygsøjle uden rygdeformiteter vil danne en lige, lodret søjle, når den ses bagfra. Set fra siden vil rygsøjlen have en naturlig krumning på omkring 5o i brystryggen ryggen (den thorakale del) og have et naturligt svaj i lænderyggen (den lumbale del).

Morbus Scheuermann er en rygsygdom, hvor brystryggen har en mere udtalt krumning end normalt. Den udtalte krumning skyldes en vækstforstyrrelse, der har resulteret i kileformede ryghvirvler, hvor den lave del af kilen vender fremad og dermed skaber en stor krumning bagud. Denne krumning kaldes også kyfose. Krumningen kan også sidde i lænden, hvor det naturlige svaj forsvinder. Denne krumning kaldes også lordose.

Scheuermann / hyperkyfose

En Scheuermann kan diagnosticeres ved hjælpe af et røntgenbillede set fra siden af. Her vil man kunne måle kyfoseringen og afgøre hvor mange ryghvirvler, der er kileformede. Hvis kyfoseringen måles til 45o eller derover, og der sidder tre eller flere ryghvirvler i forbindelse med hinanden, som har en kilefacon på 5o eller mere diagnosticeres som Scheuermann. En kyfose på >45o betegnes som en hyperkyfose.

Scheuermann viser sig ofte i teenageårene i forbindelse med puberteten, hvor det typisk er drenge, der rammes af sygdommen. Arvelighed er formentlig den vigtigste faktor ift. hvad årsagen til sygdommen er. Dog kan der være andre mekaniske faktorer som kan spille en rolle.

img 3626
walking 1868652 640

Træning målrettet din Scheuermann

Mange Scheuermann-patienter vil opleve smerter, gener eller lokal træthed (træthedsfornemmelser i det berørte område) i større eller mindre grad grundet den øget kyfosering. Hvis krumningen sidder i lænden, er der større risiko for smerter.

En hyperkyfose kan på sigt have tendens til at blive stiv og rigid, hvorfor det er vigtigt at modtage behandling, der vedligeholder fleksibiliteten af rygsøjlen. Derudover kan en Scheuermann udvikle sig og medføre en (endnu) mere foroverbøjet holdning, og der bør derfor fokuseres på holdningskorrektion for at undgå dette.

Som behandling af Scheuermann anbefales fysioterapi eller holdningskorrigerende træning som f.eks. den 3-dimensionelle træningsmetode, Schroth Best Practice metoden.
Dansk Skoliose Forening anbefaler, at du finder en fysioterapeut, der tilrettelægger behandlingen/træningen ud fra din unikke Scheuermann.

Korsetbehandling

I nogle tilfælde kan det være fordelagtigt at kombinere Schroth Best Practice træning med korsetbehandling. I tilfælde med patienter der er i primær vækst, hvor kyfosen er <45o, er der mulighed for at standse eller forhale progressionen ved hjælp af korsetbehandling.

I et sådan tilfælde skal der anvendes et Kypho-logic korset fra Dansk Skoliose Center.

img 3601
Kvinde med korset

Kyphologic korset

Kyphologic korsettet er udviklet i Tyskland til hyperkyfose i den thorakale del. Korsettet specialdesignes til den enkelte via 3D skanning. Dansk Skoliose Center skriver følgende om korsettets formål:

at opnå korrektion af rygsøjlen og undgå permanent deformitet. Korsettet benyttes ved Scheuermann i vækstperioden for at undgå forværring af kurven og bevare fleksibilitet og mobilitet. Det kan desuden være hjælpsomt for voksne, som har behov for opretning af holdningen og smertelindring.”

Læs mere om korsettet

Operativbehandling af Scheuermann

Operation anbefales i første omgang ikke som behandling af Scheuermann grundet risikoen for alvorlige bivirkninger som bl.a. neurologiske.

Operation kan dog blive en nødvendighed ved meget udtalt sygdom. Vurdering af om en operation skal anbefales eller er nødvendigt skal foretages af en ortopædkirurg.

Læge henviser til Montebello genoptræning