Otte gode råd om trivsel ved skoliose

Har I et barn, der har fået konstateret skoliose? Så er der sikkert mange tanker og bekymringer, der går igennem jeres og jeres barns hoved. Det er helt naturligt! Her får I en række tips og tricks til, hvordan man håndterer alle disse tanker.

Otte råd til dig, der har et barn eller en ung med skoliose:

img 7543

    • Udbred viden
      Kontakt skolen, lærere eller pædagoger. Det er en god ide at printe vores “Værd at vide, når en elev har skoliose” og tage med til læreren/dit barns skole.
    • Normalisér skoliosen
      Vær på forkant ved at sætte ord på skoliosen, og hvad den indebærer for dit barn. Mange har gode erfaringer med, at en forælder kommer med og fortæller til klassen, sådan at skoliosen bliver afmystificeret. Aftal med dit barn på forhånd, hvad I vil fortælle, men vær så åben om situationen som muligt. Lad evt klassen stille spørgsmål til dit barn, og inviter klassen til at bakke op om godt kammeratskab. På den måde viser I, at skoliosen ikke er noget, der skal gemmes væk, og intet at skamme sig over. Hold tonen let og afslappet, undgå alt for mange facts, men fortæl fx, at der også er kendte med diagnosen (se vores Facebook-opslag om kendte med skoliose under #kendtemedskoliose).
    • Forebyg og vær opmærksom
      Nogle kan blive mere indadvendte og trække sig socialt, være tynget af følelsen af at være anderledes, få et ændret forhold til sport, egne fysiske evner og kropsbillede. Nogle begynder at gå i meget stort tøj, vil ikke længere i svømmehallen eller stopper på anden måde med aktiviteter, man har været glad for tidligere. Behandlingsforløbet kan medføre følelsen af kontroltab for barnet/den unge. Disse ting gælder langt fra alle, men hvis man opdager disse reaktioner, bør man være opmærksom og spørge ind til det, og selvfølgelig huske, at det heller ikke nødvendigvis kun hænger sammen med skoliosen, men også være helt normale reaktioner på det at være ung.
    • Støt dit barn
      Tal med dit barn, og giv plads til de ubehagelige følelser. Husk, at barnet/den unge måske skal have hjælp til at sætte ord på følelserne. For nogle børn og unge kan det være gavnligt at tale med andre familiemedlemmer, som de er tætte med, så det kan være oplagt at bruge det aktivt som et frirum.
    • Fokuser på det positive
      Forældrenes syn på skoliosen har stor betydning for trivslen, for dit humør smitter. Hvis du selv er meget frustreret og bekymret, kan det blive en ekstra byrde for dit barn. En skoliose kan betyde et længere behandlingsforløb med hyppige hospitalsbesøg. Og nogle gange kan der være lidt lange ventetider/forsinkelser på sygehusene, men det er hverken dit barns, din partners eller din skyld eller den sygeplejerske, der kommer og siger det, så det nytter ikke at blive irriterede på hinanden.Prøv derimod at se ventetiden som tid til at hygge jer ventetiden sammen og gøre sygehusbesøgene til noget godt! Skab hyggelige traditioner, f.eks. at I får en bid mad på en hyggelig café bagefter, tag forbi og køb deres yndlingsblad eller et lille samlerobjekt, tag et spil med, en malebog, deres yndlingslegetøj, nogle gode snacks, eller hvad I nu kan finde på.
  • Tal med andre i samme båd
    Det kan noget helt særligt at tale med jævnaldrende i samme situation. Det er vigtigt at føle, at man ikke er alene. Her kan Dansk Skoliose Forenings arrangementer være relevante:
          • Rygcafé og Ung Rygcafé
          • Teen Weekend
          • Familie Weekend
          • Ung Dag og Ung Weekend
          • Den årlige konference for medlemmer af Dansk Skoliose Forening.
  • Brug tilgængelig rådgivning
    Undersøg, hvad der tilbydes af rådgivning i din kommune og i dit lokalsamfund. Rådgivning er organiseret på en måde, der varierer meget fra kommune til kommune. Undersøg derfor, hvad der er netop der, hvor du bor. Det kan for eksempel være:

          • Henvisning fra egen læge til psykolog
          • Headspace tilbyder samtaler, så unge ikke går alene med deres tanker. De er ikke psykologer, men frivillige.
  • Husk  jer selv som forældre
    Det kan være hårdt altid at være stærk for sit barn, og det er vigtigt, at du passer på dig selv. Tal med din partner/den anden forælder og dine nære relationer. Sørg for at få kommunikeret, hvis du har behov for at få snakket om det, så vil de fleste gerne lytte.Tal også med andre forældre i samme situation. Der findes mange her i foreningen, og vi løbende arrangementer, hvor I kan møde hinanden, så hold øje med hjemmesiden.For nogle kan samtaler med en psykolog eller lignende være til gavn, da det kan være godt at få vendt alle bekymringerne med en specialist.

Viden giver ro
For mange børn og voksne lægger bekymringerne sig, når man begynder at kende diagnosen, men for nogen kan bekymringerne også godt sætte sig fast og blive til en form for psykisk belastning. Det er dog vigtigt at huske, at en skoliose diagnose ikke er lig med, at dit barn kommer i mistrivsel eller får en psykisk lidelse, men det sker desværre i nogle tilfælde.

Nogle af rådene kan måske virke som en selvfølge, men vi i Dansk Skoliose Forening ved godt, at tiden efter diagnosen og undervejs i behandlingsforløbet kan være stressende og hektisk, og vi håber derfor, at rådene kan være en hjælp og inspiration.