Træning tilpasset din Skoliose
Dansk Skoliose Forening ønsker at understrege, hvor vigtig træning er, når du har skoliose. Uanset hvor svær en skoliose du har, er det vigtigt, at du holder din ryg stærk. Musklerne i maven og ryggen skal trænes, da det er dem, der holder ryggen på plads.
Her gør vi opmærksom på, at der skal være tale om træning målrettet den enkelte skoliose, og at der skal være videnskabelig forskning og evidens bag metoderne. Vi anbefaler at opsøge træning, der er specielt tilrettelagt din skolioseryg.
På denne side har vi samlet de træningsmuligheder, der er indenfor skoliose-specifik træning.
Skoliosetræning målrettet din skoliosekurve
Når du har skoliose, og du ønsker at træne, er det vigtigt, at du sørger for at din træning er målrettet din skoliose.
Herved sikrer du, at du ikke påvirker din skoliosekurve negativt, men i stedet arbejder modsat din skoliosekurve, hvilket forhindrer en forværring af din kurve samt mindsker dine smerter.
Du skal være opmærksom på følgende:
- Find en træner specialiseret i skoliose
- Din træner skal målrette din træning ud fra din Cobbs vinkel og rotation.
- Tilpas din træning således den arbejder imod din skoliosekurve og ikke arbejder ind i din skoliosekurve
- Pas på du ikke forværrer dine smerter
- Sørg for at kroppen kan restituere mellem dine træningspas
Fordelene ved skoliosetræning
Der er flere kendetegn ved træningsformer, der er målrettet skoliose. Nedenfor finder du en oversigt over, hvad det er der kendetegner disse træningsformer:
- De afspænder overspændte muskler
- De skaber en bedre balance i kroppen
- De afstresser nervesystemet
- De dé-roterer ryghvirvlerne
- De styrker musklerne
- De forbedrer vejrtrækningen
- De smertelindrer
- De forbedrer den asymmetriske kropsholdning
- De sænker progressionen af skoliose (i nogle tilfælde)
- De mindsker skoliosekurven (i nogle tilfælde)
Træningsformer til dig der har skoliose
Det er vigtig, at der er forsket og evidensen af din skoliosetræning.
Du skal derfor være kritisk over for, hvilken træning du modtager. Mærk godt efter om du synes det virker, og stop hvis det gør ondt eller du føler forværring.
Det er vigtigt, at du stadig har dine kontroller på sygehuset, hvis du er i et kontrolforløb, sideløbende med din træning. På denne måde kan effekten af din træning også dokumenteres.
Vi oplever desværre ind imellem, at der er behandlere, som beder patienter stoppe deres kontrolforløb på sygehuset. Dette har resulteret i, at en forværring af skoliosen ikke opdages i tide og dermed bevirket, at det har været nødvendigt med operation, i stedet for at kunne nøjes med korsetbehandling.
Schroth Best Practice kommer oprindeligt fra Tyskland, og der har man mangeårig evidens for denne træningsform. I Danmark er der også pågående studier, som viser rigtig god effekt af denne træningsform til skoliose.
Skoliosespecifik træning
Hos specialuddannede fysioterapeuter kan du få vejledning i Schroth best practice. Det er en træningsform som bliver lavet nøjagtig til dig, med netop den type skævhed du har. De laver træningen ud fra dit røntgenbillede, samt en undersøgelse de selv laver af dig. Du vil der få træningsøvelser samt vejledning i hverdags holdningsændringer. Måske skal du sidde lidt anderledes, stå mere på det ene ben end det andet, tænke på hvordan du kan ændre små ting i hverdage, som kan gøre en stor forskel for din ryg og dermed måske også på dine smerter.
Med en henvisning fra din praktiserende læge, er der delvis egenbetaling, hvis fysioterapeuten har indgået aftale med det offeligelige om det (hvis fysioterapeuten har et ydernummer der berettiger til dette).
Nogle skoliosepatienter er berettiget til vederlagsfri fysioterapi, hvis det er tilfældet er der ingen egenbetaling.
På billedet ses Lisa Elliott fra ScolioFys holde oplæg til NSDS2023 kongres i Sverige.
Schroth Best Practice – Fysioterapeut med specialuddannelse i Skoliose