Operativbehandling

En operativbehandling for skoliose kommer som oftest først på tale i følgende tilfælde:

⇒ Når din Cobbs-vinkel er større end 40 grader

⇒ Hvis din skævhed påvirker dine indre organer negativt

⇒ Når din skoliose er svært progressiv.

I disse tilfælde kan din skoliose korrigeres operativt med en stivgørende operation.
Denne behandling kaldes også en deseoperation, der betyder afstivning af et rygafsnit.

Hvad er en stivgørende operation?

En stivgørende operation er et rygkirurgisk indgreb, der stabiliserer et kortere eller længere stykke af rygsøjlen. Stabiliseringen sker ved, at kirurgen danner en knoglebro, hvor der enten lægges knoglevæv ind imellem hvirvlerne eller på siden af ryghvirvlerne. Der indsættes desuden titaniumstænger og skruer på ryghvirvlernes facetled ned langs rygsøjlen for at korrigere rygsøjlens rotation samt skævhed.

Læs mere om skoliose og operation på sundhed.dk.

img 3579
img 3630

Operation med magnetstave:

Operation med magnetstave (Magnetic Expansion Control) mindsker antallet af indgreb for børn med progressiv skoliose. Magnetstavene anvendes typisk ved børn i alderen 3-12, da der i denne periode opleves en konstant vækst.

I nogle tilfælde tilbydes magnetstavene også til unge i teenageårene, afhængigt af den enkeltes vækst og fysiske udvikling.

Overlæge, Ph.D. Martin Gehrchen på Rygsektionen i Ortopædkirurgisk Klinik i HovedOrtoCentret forklarer:

”Nu opererer vi børn ved hjælp af en ny metode med magnetstave.
Det betyder, at vi undgår at skulle bedøve dem hvert halve år. Nu sker forlængelsen af stavene ved, at vi sætter en magnet uden på kroppen. Ved hjælp af magneten kan vi foretage en sikker og kontrolleret forlængelse af de stave, vi har indsat ved operation, fordi stavene påvirkes af magneten – og det vel og mærke uden, at det er nødvendigt at bedøve og operere barnet gentagne gange på traditionel vis.”.

Læs hele artiklen fra Rigshospitalet.

Gode råd før din operation

Hvis du skal have en stivgørende operation, er det en rigtig god idé at forberede dig inden.

Det kan du bl.a. gøre ved at træne dit muskelkorset så meget som muligt. Når din krop har et fysisk stærkt udgangspunkt, giver du din krop de bedste forudsætninger for at komme godt igennem operationen og klare de nye fysiske udfordringer efter operationen.

Ud over at have en fysisk stærk krop er det mindst ligeså vigtigt, at du forbereder dig mentalt på, hvad du skal igennem i forbindelse med operationen. En stivgørende operation er en stor og omfattende operation, og du skal derfor være sygemeldt i noget tid efterfølgende. Det varierer fra person til person, hvor lang sygemeldingen er. Derfor skal du løbende have en dialog med din læge. Som udgangspunkt skal du forvente minimum 6 ugers sygemelding. 

Dansk Skoliose Forening anbefaler, at du sørger for at stille eventuelle spørgsmål om operationen, genoptræningen m.v. til din ortopædkirurg inden operationen, så du føler dig godt ’klædt på’.

Det kan også være en hjælp at kontakte andre, der har fået en stivgørende operationen, for at høre om deres erfaringer ift. indlæggelsen, genoptræning, smerter m.m. Du kan bl.a. finde mange spørgsmål og svar i de lukkede Facebook-grupper Dansk Skoliose Forening og Skoliose – en ryglidelse. Det kan være en god måde til at forberede dig på, hvad du kan forvente af forløbet.

img 3136
img 3545

Gode råd under indlæggelsen

Når du skal indlægges og opereres, kan det være rart at have en person med, som du føler dig tryg ved. Det kan også være en god idé at have din egen hovedpude, bamse, en god bog/lydbog, mobiltelefon eller andet med, der kan hjælpe dig til at slappe af og finde ro.

Sørg for at tage én dag ad gangen og nyde de små succeser, som f.eks. når du kommer op at sidde, går din første lille tur, eller når du kan gå på trapper igen.

Tip: Flere skoliosepatienter fører dagbog eller videodagbog under deres operationsforløb for at kunne huske tilbage på detaljerne. 

Gode råd efter operationen

Efter din operation er det vigtigt, at du følger speciallægens, fysioterapeutens og sygeplejerskens råd om kost, smertedækning, aktivitet, hvile og genoptræning. Nyd fremgangen – også selvom du måske synes, det går langsomt.

Vigtigt at du er smertedækket
Efter din operation og igennem hele din genoptræningsperiode er det vigtigt, at du er smertedækket. I de fleste tilfælde vil tilstrækkelig smertedækning medføre færre komplikationer samt hurtigere genvinding til et normalt funktionsniveau. For mange smerter kan altså forværre eller forlænge din heling og genoptræning. Det er derfor vigtigt, at du udtrykker overfor læger, fysioterapeuter m.v., hvor ondt du har, og at du tydeliggør, når du har brug for mere smertedækning.

img 3546
img 0240

Du kan få hjælpemidler i forbindelse med dit operationsforløb

Under din indlæggelse på sygehuset vil du få besøg af en ergoterapeut. Her vil I få en snak om, hvilke redskaber/hjælpemidler der kan gøre gavn for dig, når du bliver udskrevet.

Du kan bl.a. overveje om nedenstående hjælpemidler, vil være gavnlige for dig:

  • Forhøjet toiletsæde/toiletstol
  • Gribetang
  • Strømpepåtager
  • Lændepude/skråpude
  • Forlænger til dine sengeben
  • Støttepuder til sengen (mellem knæ/under armen)
  • Bænk til at sidde på i badet
  • Glidelagen (til at vende sig i sengen og til nemt at dreje ind og ud af bilen)

I samråd med ergoterapeuten finder du ud af hvilke redskaber, der vil kunne gøre gavn for dig. Ergoterapeuten bestiller hjælpemidlerne til dig, og du skal selv hente dem ved din kommunale hjælpemiddelcentral.

Genoptræning

Efter din stivgørende operation vil du få et genoptræningsskema med hjem fra sygehuset. Det er udarbejdet af din tilknyttede fysioterapeut. Træningen vil være meget nænsom, men vil opleves som ganske hård de første uger efter din operation. Lige så stille vil du kunne sidde længere tid og gå længere. Efter ca. 3 måneder vil du blive henvist til ekstern genoptræning ved en fysioterapeut.

Genoptræning efter en stivgørende operation kan bestå af forskellige træningsforløb så som:

  • Træning i varmtvandsbassin (ved at træne i varmt vand belaster du ryggen mindst muligt)
  • Fysioterapi ved enten holdtræning eller individuel træning
  • Genoptræningsophold på Montebello
img 3177

Kontrol på sygehuset

Efter din operation vil du blive indkaldt til kontrol efter 3 måneder, 1 år og 5 år.

Det præcise kontrolinterval kan dog variere fra region til region og fra sygehus til sygehus. Du kan altid spørge din speciallæge til, hvor mange kontroller du kan forvente.

img 3712
senfølger efter skoliose rygoperation

Senfølger efter en skoliose-operation

Ved operationen stivgøres bestemte led af rygsøjlen, og det er derfor ikke muligt at gøre om efter operationen. Det er derfor vigtigt, at man er indforstået med, at de led og ryghvirvler, som ikke stivgøres, udsættes for et øget pres. Det gør sig især gældende for leddene lige før og efter de stivgjorte led.

Derudover er der en risiko for senfølger fra operationen i form af slidgigt i de ikke-stivgjorte led. Ligeledes er der risiko for, at der med tiden kan udvikle sig skævheder eller rotationer i det/de områder af rygsøjlen, der ikke er stivgjorte, hvilket kan medføre nye operationer. Det skal dog understreges, at det kun er en risiko. Det er dermed ikke sikkert at dette vil have betydning for dig.

Derfor er det er meget vigtigt, at du efter din operation sørger for at træne din ryg og core-muskulatur for at aflaste for den enorme belastning de ikke-stivgjorte led oplever.